dinsdag 31 maart 2009

Verslag van de busuitstap naar Poperinge en het Hoppeland.

Op dinsdag 28 april organiseerde onze antenne haar jaarlijkse voorjaarstrip.
Om 7.30u stapten we in Mechelen met een vijftigtal mensen op de bus richting Poperinge en het omliggende Hoppeland. We hadden af te rekenen met de onvermijdelijke ochtendfiles maar na twee uur rijden, bereikten we de markt van Poperinge.
In een plaatselijke taverne konden de deelnemers kennismaken me de plaatselijke gids die hen de ganse dag op deskundige manier zou begeleiden. Bij een lekkere kop koffie kregen we de uiteenzetting van het dagprogramma en daarna konden we vertrekken naar onze eerste bestemming: de Sint-Sixtusabdij van West-Vleteren. Hier bezochten we het Claustrum van de abdij waar we uitleg kregen over de geschiedenis van de abdij, over het leven en het werk van de monniken en uiteraard ook over het brouwen van het befaamde trappistenbier. Na de degustatie van deze godendrank zat de sfeer er al goed in.
Na het bezoek aan de abdij vertrokken we naar Krombeke, een deelgemeente van Poperinge, waar om 12.00u in een plaatselijk restaurant het middagmaal werd geserveerd. Het was een heerlijke maaltijd met dagverse soep, Poperings Standevleesch (gerookte en gekookte ham) en een lekker dessert.
Omstreeks 14.00u begonnen we aan het tweede deel van de reis. Na de leerrijke voormiddag was het nu tijd voor ontspanning in drie typische en gezellige cafeetjes langs de volkssportroute. In Krombeke konden we hoefijzerwerpen, in Watou maakten we kennis met het galgespel en nog in Watou deden we aan baanbolling. Er werd gespeeld mannen tegen vrouwen en ‘het zwakke geslacht’ bewees dat ook zij kaas gegeten hadden van cafésporten. Koffie met pannenkoeken, een abdijbier van 6° en een hommelbier zorgden voor de nodige energie.
Tijdens de bustrip doorheen het Hoppeland werd door de gids meer verteld over deze prachtige streek met zijn sages en legendes, over landhuizen in Proven en Reningelst en dies meer. Uiteraard was het kunstdorp Watou de blikvanger met de diverse gedichten op de gevels van de huizen en talrijke kunstwerken.
Rond 18.30u namen we afscheid van de gids en keerde de bus terug huiswaarts.
Iedereen was uiterst tevreden over de voorbije dag en het was dan ook met een heerlijk gevoel dat we rond 20.30u in Mechelen afscheid namen van elkaar.
Het was weer goed geweest, heel goed. We steken dan ook graag een pluim op de hoed van Jozef Ryssen, de organisator van deze uitstap, op deze van de Poperingse gids voor de schitterende begeleiding, en uiteraard ook op deze van de buschauffeur die ons vlot en veilig overal naartoe bracht.

Verslaggever: Jef Adriaensens

Geen opmerkingen: